2015 | Landbouwproject Trilesjino

De school heeft meerdere jaren ervaring met dit agriproject, hiervoor hebben ze een kleine tuin bij de school. De totale beschikbare ruimte voor de tuin is ongeveer 0,5 ha.
Dit werd voor ongeveer 30% gebruikt. De grond word bewerkt met het paard. De leerlingen en de docenten helpen bij het zaaien, en het verdere handwerk.
Er staat een plastic kas waarin ze zaden kunnen voorkiemen zoals o.a. koolzaden. Later word de kas gebruikt voor de teelt van augurken..
De school heeft ongeveer 150 kinderen.
In 2014 het eerste jaar voor dit project hebben ze het niet goed aangepakt, ze hebben land ter beschikking gekregen, dat meer leek op nog te ontginnen grond.
Ondanks hun inzet was de score onder de maat.
Dit hebben we met de directeur besproken.
Nu afgelopen jaar hebben ze het geheel anders aangepakt. Ze hebben een groot gedeelte van de nog niet gebruikte grond op het territorium van de school klaar gemaakt.
90% daarvan hebben ze aardappelen in gedaan, een goede keuze. Op 10% van de grond hebben ze kool en augurken geplant.
Daar hebben ze wel werk mee gehad om dit schoon te houden maar in augustus zag het er goed uit en zelfs de productie daarvan viel niet tegen ondanks de droogte.
De aardappelen stonden nog op het veld maar bij wat proefrooingen zaten er voldoende aardappelen aan de stam met nog potentie voor groei.
De motivatie van de directeur was goed, vorig jaar was ik daarvan minder overtuigd. Op het stuk waar ze voorheen ook tuin hadden was de productie kleiner,
heel veel last van de droogte. De school heeft zelf geen mogelijkheid voor het opslaan van hun producten. Hiervoor hebben ze bedacht om dit bij particulieren te doen.
Al met al hebben wij er een goed gevoel bij, ze zoeken naar oplossingen nadat wij hun daarvoor adviezen hebben gegeven.

Hier een aantal foto`s  van ons bezoek in juni.

terug